Roboti/usisivači za čišćenje bazena

Roboti/usisivači za čišćenje bazena

Devedesetih i dvehiljaditih godina bazeni su se čistili i usisavali ručno uz pomoć teleskopa sa četkom i crevetom na usisivaču koji se prikači za usisnu granu. Moralo je svako jutro očistiti bar površinu bazena, a svako drugo jutro usisati dno. 

Poslednjih godina od kako je tehnologija uznapredova pojavili su se roboti za usisavanje bazena takozvani ,,Pool cleaner'' koji poseduje:

-Komandnu upravljačku jedinicu uz pomoć koje se upravlja robotom i gde se nalazi procesor za samo upravljanje. Na njemu se nalaze i kabal za priključak u struju i konektor za kabal koji vodi do samog robota.

-Kabal konekcije izmedju robota/usisivača i komandne jedinice. Roboti najnovije generacije nemaju kabal konekcije, već rade na baterije i punjač.Tako da kada ne rade oni se pune.

-Robot koji se nalazi u vodi i koji u sebi poseduje motore za kretanje i pumpu za usisavanje vode,filter kroz koji prolazi usisana voda i koji zadržava nečistoće.

Način upotrebe:

Robota treba ubaciti u vodu (pre toga proveriti da li je filter dobro postavljen i poklopac zatvoren), sačekati da potone,za to vreme konekcioni kabal spojiti sa komandnom jedinicom. Kada je robot potonuo komandnu jedinicu uključujemo u struju i pritiskamo taster ,,start/stop''. Lampica treba da se uključi ,,plavo'' i na taj način otpočinje rad robota/usisivača.

Robot ostaviti da čisti po uključenom programu.

Postoji Više vrsta programa za čišćenje: dno bazena,čišćenje zidova i vodene linije,zavisnosti od tipa robota.

Nakon završenog rada ukoliko robot nije očistio sve uglove treba ga navesti na neočišćene delove i na taj način usisati preskočeno. Pojedini roboti imaju navigaciono sredstvo uz pomoć kojih se kreću i možemo ga navesti uz pomoć daljinskog ili aplikacijskog upravljača.

Robota uz pomoć tastera za izlazak ili ručno  iz vode izvadimo, očistimo filter i ostavimo do sledećeg korišćenja.

 

 

 

Back to blog