Hemija za održavanje bazenske vode

Hemija za održavanje bazenske vode

   Spremili ste bazen za sezonu i sada je na red došlo održavanje istog, što podrazumeva korišćenje određenih hemikalija kako bi voda bila čista i bezbedna za kupanje.

Ukoliko ste početnik, preporučuje se da se informišete oko svega vezano za Vaš bazen sa stručnim licem kako bi pravilno održavali vodu čistom, bakteriološki i alkalno ispravnom za kupanje.

Preporučićemo Vam hemiju koja je svakako neophodna za pravilno održavanje vode:

-Hlor

Hlor može biti u čvrstom i tečnom stanju, u obliku praha ili tableta.

Neophodan je jer je hlor komponenta koja vrši dezinfekciju vode.

*Sporootapajuće tablete hlora služe za dugotrajnu dezinfekciju vode.

*Brzootapajući hlorni granulat-tzv. šok hlor terapija vode koja se radi pre sezone ili za potrebu oporavka vode u toku sezone!

-Kada voda stoji duže dobije zelenkastu boju ili zidovi postanu glatki, to je znak da je vreme za tretman -ALGICIDOM!

Dakle, sledeći je

-Algicid

Bazen izložen visokim temperaturama podstiče razmnožavanje mikroorganizama tj. algi.

Alge menjaju boju vode, a kada osetite glatku i klizavu površinu bazena znajte da su i to alge, samo još uvek u svojoj ranoj fazi. Tada je bitno sipati algicid i pustiti filter pumpu da radi.

Sada ćemo reći nešto o najvažnijem delu održavanja bazenske vode kako bi izbegli iritacije, svrab očiju i ostale nus pojave - REGULACIJA PH VREDNOSTI VODE!

Regulacija pH vrednosti u bazenskoj vodi je jako važna, zbog sunčevih zraka, toplote i ostalih brojnih uticaja sredine u bazenskoj vodi povećava se nivo pH vrednosti vode.

pH vrednost čovečjeg tela je 7.4, da bi doveli vodu do te vrednosti neophodno je uneti kisele tečnosti pH-.

Može biti u tečnom stanju i u granulama.

 

-FLOKULANT je takođe jako bitan jer kako bi voda ostala bistra i čista bez njega?

Kada se u vodi pojave nečistoće koje dovode do zamućenja vode i jako su sitne čestice, tada se dodaje flokulant kako bi vezao čestice i onda one padaju na dno bazena ili se jednostavno zadrže u filteru. Grupiše ih i tako olakšava rešavanje nečistoća bazenske vode.

Hemiju koja je potrebna za održavanje bazenske vode čistom i ispravnom za kupanje, kao i testere koji služe za proveru vode tj. pH vode i hlora možete pronaći na našem sajtu: 

https://bazeniisaune.com/

 

Vaš,

Top pool & spa construction

 

Back to blog