Dezinfekcija bazenske vode

Dezinfekcija bazenske vode

Dezinfekcija bazenske vode je neophodan proces u održavanju bazenske vode.

U većini slučajeva bazenska voda se dezinfikuje hlorom koji ima ulogu da ukloni patogene i mikroorganizme iz vode.Vodu u bazenu neophodno je konstantno tretirati i održavati kako se alge, gljivice i mikroorganizmi ne bi dalje razvijali, a voda bila prozirna i uvek spremna za kupanje. Hlor u vodi najbolje je održavati izmedju 0.6 i 1mg/l. Način dozacije hlora postoji na Više načina: Dodavanje hlora u tabletama u skimer bazena ili plovak, automatska dozacija tečnog hlora uz pomoć dozirnih sistema.

Pored hlora u dezinfekciji bazenske vode može učestovati i tečni aktivni kiseonik koji se dozira izmedju 20-30mg/l.

Kompletnu ponudu možete pogledati u Našem online shop-u. 

 https://bazeniisaune.com/collections/dezinfekcija-hlorom-aktivnim-kiseonikom

Da bi voda bila u optimalnoj ravnoteži,odnosno da ima PH vrednost koja odgovara sluznici čovekove kože moramo održavati i PH vrednost vode koja uvek mora da bude u rasponu od 7.2-7.6, što je najpovoljnije za sluznicu kože kako se ne bi javila očna crvenila,pogotovo kod dece. Da bi smo to uspeli moramo dodavati PH regulatore koji će regulisati nivo PH vrednosti tretirane vode.

Kompletnu ponudu možete pogledati u Našem online shop-u.

https://bazeniisaune.com/collections/ph-regulacija-vode

U vodi i pored redovnog dodavanja hlora mogu da se jave periodi smanjene koncentracije hlora pa je pogodno za brz razvoj algi. Znak da su se alge pojavile u bazenu jeste da su zidovi bazena glatki, da se javljaju zelene linije po dnu u uglovima bazena gde hlor teže dospeva ili da voda potpuno pozeleni. U tim slučajevima možemo povećati koncentreaciju hlora na 3mg/l i dodati algicid 100 ml/10m3 vode.Da ne bi došlo do takvog brzog razvoja algi u bazen na nedeljnom nivou treba dodati algicidna sredstva 250ml/100m3 vode.

Kompletnu ponudu možete pogledati u Našem online shop-u.

https://bazeniisaune.com/collections/algecidna-sredstva

Postoje mikroorganizmi koje dezinfekciona sredstva ne mogu da uklone, stoga svakom bazenu treba preporuciti UV sterilizaciju vode. Voda dok prolazi kroz UV cev biva izložena UV zracima koje uništavaju i najotpornije patogene i mikroorganizme iz vode. Pritom korišćenjem UV lampe smanjujemo potrošnju dezificijenasa.

Svakodnevnom upotrebom, bazenska voda je mutna i javljaju se čestice koje filtriranjem ne možemo ukloniti,već se one provlače kroz filtersku ispunu i ponovo vraćaju u bazen. Zato kada želimo bazen da očistimo/usisamo veče pre čišćenja treba dodati ,,Flokulant'' jedinjenje koje ima ulogu da sve sitne čestice grupiše i zalepi za filtersku ispuni ili spusti na dno bazena. Tako da u kontra pranju filtera sitne čestice izbacimo u odvod, a one koje su se nakupile na dnu bazena usisamo, takav proces taloženja nazivamo ,,Flokulacijom''. 

Da bi sve sve bilo ispravno bazensku vodu treba iskontrolisati tjst. izmeriti hlor, PH vrednost vode. Takva vrsta testova je lako upotrebljiva uz pomoć reagensa i lakim očitavanjem parametara koje pomenuti reagensi ofarbaju uzorak bazenske vode.

Kompletnu ponudu možete pogledati u Našem online shop-u.

 https://bazeniisaune.com/collections/analizatori-vode-reagensi

 

Back to blog